Jak na dokonale čisté okenní rámy? Stačí dvě běžné ingredience

Mytí oken není příliš oblíbená úklidová disciplína, ale chtě nechtě ji čas od času musíme podstoupit. Čím déle mytí odkládáme, tím náročnější práce na nás čeká. Prach a pylové částice se usazují nejen na okenních parapetech, ale i v nejrůznějších škvírách a záhybech. Poradíme vám, jak si tuhle nezábavnou práci co nejvíce usnadnit.

Frekvenci mytí oknen bychom měli uzpůsobit jejich znečištění. Než se pustíme do mytí skel, měli bychom důkladně vyčistit okenní parapety a rámy. Zapomenout bychom neměli ani na ty části, které nejsou snadno dostupné – obvykle to bývá horní hrana okna. Nemáme-li sklopná okna, je právě horní hrana pro čištění nejhůře dostupná. 

Dokonale přístupná okna

Díky vyklopení oken se dobře dostaneme ke všem záhybům.Kdo má okna nízko v přízemí, má vše o něco snadnější. Snadno se k nim dostane z obou stran. Všichni ostatní pak musí řešit, jak skloubit čištění a bezpečnost. Nejprve odstraníme všechny věci z parapetu, pokud jsou v oknech sítě proti hmyzu, které je možné snadno vyjmout, tak je sundáme. Sklopná okna opatrně podložíme, abychom se dostali opravdu ke všem částem rámů.

Plíseň – nejhorší nečistota

Pokud objevíme v rozích oken plísně, měli bychom je odstranit k tomu určenými prostředky. V ideálním případě se pokusíme o to, aby se problém v budoucnu neopakoval. Na vině často bývá nevhodné seřízení oken, v horším případě špatné stavební úpravy. Teprve po odstranění plísní se můžeme pustit do čištění okenních rámů a parapetů.

Pomůže i starý kartáček na zuby

S odstraněním větších nečistot z okenního rámu pomůže starý zubní kartáček.Prach se usazuje nejen na vnější straně oken, ale proniká i do jejich funkční spáry. Aby zbytečně nezkracoval životnost těsnění, důkladně ho ze všech žlábků a záhybů okna vysajeme či jinak odstraníme. Použít můžeme například i vysloužilý kartáček na zuby.

Bleskurychlé čištění

I se silně znečištěnými okny si dokáží poradit dvě běžné domácí ingredience: jedlá soda a peroxid vodíku. Na špinavé místo nasypeme sodu a pak ji trochu polijeme peroxidem. Vznikne hustá kaše, kterou necháme 2-3 minuty působit. Pak ji opatrně setřeme ubrouskem. Potup opakujeme na všech znečištěných místech.

Laisser un commentaire