Domácí česáčky na ovoce: návod pro začínající kutili krok za krokem

Ne každému vyhovují prodávané česáčky či trháčky ovoce. Není divu, že se mezi čtenáři Receptáře našla celá řada těch, kteří si vyrobili svůj vlastní nástroj, díky kterému si usnadní sklizeň ovoce. Třeba některý z nápadů inspiruje i vás.

Za sběráčky dáme od padesáti do pěti set korun, takže žádný velký výdaj, přesto si někteří z nás nacházejí náhrady. Prostě si tyto pomůcky vyrobí sami. Důležitá je dostatečně dlouhá a pevná násada, která nepruží, protože ovoce musíme trochu postrčit, aby upadlo do sáčku. Násadou pootočíme. Síťka je lepší než látka, neboť dobře vidíme, kolik jablek je uvnitř.

dvě varianty PET sběračků na ovocedvě varianty PET sběračků na ovoceAutor: Archiv ireceptar.cz

Jak vyrobit sběráček z PET láhve

  • Na tyč přišroubujeme část PET láhve, z obou stran použijeme širší podložky a můžeme je mírně ohnout, aby nevyklouzával drát, který přidržují.
  • Tyč je v hrdle natěsno, přesto ji ještě stáhneme šroubovací objímkou. Na přečnívající konec nasadíme propíchnutý míček, aby se jablka nepoškozovala.

Tento sběráček se objevil v nápadech Receptáře už před 13 letyTento sběráček se objevil v nápadech Receptáře už před 13 letyAutor: Archiv ireceptar.cz
Nápad na mechanický sběráček Receptáři už před třinácti lety poslala Katarina Kadlecová z Bratislavy. Půlkruhové nože se po zatažení za provázek uzavřou a přetnou stopku.

Tento sběráček sestrojil jej Josef Zuber z TřinceTento sběráček sestrojil jej Josef Zuber z TřinceAutor: Archiv ireceptar.cz

Tento sběráček je z archivu, sestrojil jej Josef Zuber z Třince. Nejdůležitější je vhodně vytvarovat plochá železa a vyrobit pružinu: správně zakalit drát.

sběráček ze síťovinysběráček ze síťovinyAutor: Archiv ireceptar.cz

Nejjednodušší je smyčka z velmi silného drátu nebo pásoviny, přes kterou omotáme látkový či síťkový sáček.

komerční výrobek z drátukomerční výrobek z drátuAutor: Archiv ireceptar.cz

Docela vtipný komerční výrobek. Jenže kdybychom něco podobného měli vyrobit z drátů, bylo by to příliš těžké. Leda bychom z kovu svařili jen základní kostru a do ní upevnili síťku.

pletený sběráčekpletený sběráčekAutor: Archiv ireceptar.cz

Pletený sběráček připomíná spíše umělecký výtvor, než aby sloužil k pohodlnému sbírání ovoce.

Foto: Shutterstock a archiv, kresby: autor

Laisser un commentaire